Het atletiektoernooi
Boksen
Bert Vreeswijk (links) en Remon van Goolen 'ontsteken' het Olympisch vuur
22-08-2012

Heel Londen is trots op zijn Olympische Spelen

In  deze editie een kleine impressie van de Olympische Spelen opgetekend door onze verslaggevers ter plaatse Bert Vreeswijk en Remon van Goolen. 

In de aanloop naar de Olympische Spelen van Londen was de Engelse media sceptisch ten aanzien van de organisatie. Na de eerste succesvolle dagen voor de Britten veranderde hun mening zich drastisch en sloeg om in een ware euforie! Met 65 medailles (29 goud, 17 zilver en 19 bronzen medailles) waarmee het organiserende land in de medaillespiegel op een prachtige 3e plaats belande voor landen als Rusland, Duitsland en Frankrijk! De grote Publiekslieveling en het uithangbord voor deze Olympische spelen te londen was de zevenkampster Jessica Ennis, die de hooggespannen verwachtingen volledig waarmaakte en de gouden medaille voor zich opeiste. Zo waren er voor Britten zeer vele successen op evenzovele disciplines. Wat Remon en ik voelden en ervoeren als toeschouwers was een geweldige sfeer gekoppeld aan een perfecte organisatie die door meer dan 70.000 vrijwilligers werd gedragen (er hadden zich in de aanloop naar de Spelen meer dan 500.000 vrijwilligers zich aangemeld!) de beveiliging was zeer streng maar efficiënt  en vooral vriendelijk.

Bij de door ons bezochte sportevenementen zoals het atletiektoernooi zagen 70.000 toeschouwers onder andere media fenomeen Usain Bolt op de 100 meter en 200 meter sprint het goud behalen. Bovendien wist ook het Jamaicaanse estafetteteam in de 4 x 100 meter met Bolt in de gelederen het Wereldrecord aan flarden lopen, wat een spektakel! Ook de finale damesvoetbal tussen de USA en Japan was smullen!. Hier zagen wij samen met 80.000 andere bezoekers in het Wembley stadion een prachtige spannende finale. Bij een evenement als de Olympische Spelen is het vrijwel bij alle sporten te gaan kijken afgezien van het feit of je er tickets voor weet te bemachtigen (de Londenaren zelf konden bijvoorbeeld moeilijk aan tickets komen terwijl er door sponsoren  die plaatsbewijzen hadden geen gebruik van hun gereserveerde plaatsen maakten!)

Remon in ik bezochten o.a. het atletiektoernooi, het voetbal- en volleybaltoernooi en het boksevenement. De sfeer bij al deze evenementen was geweldig aanstekelijk, dat gevoel kun je thuis voor de buis nooit benaderen. Ook een bezoek aan het Heineken Holland House stond voor ons op het programma, waarbij wij enigszins teleurgesteld waren in de wel erg commerciële aanpak op deze Spelen in Londen. Zelf mocht Bert Vreeswijk nog in de NOS studio voor radio 1 een interview geven in verband met de dag daarop te verwerken tienkamp en het boek “Tienkamp Totaal” wat onlangs op de markt is verschenen. (zie www.tienkamptotaal.nl)

Voor Nederland waren het in elk geval succesvolle Spelen met 6 keer goud, 6 keer zilver en 8 keer brons dus in totaal 20 medailles, wat in de medaille spiegel een 13e plaats opleverde tussen de ruim 100 deelnemende landen. Gouddelvers voor Nederland waren achtereenvolgens; Marianne Vos (wielrennen), Ranomi Kromowidjojo (zwemmen 100 meter en 50 meter vrijeslag), Dorian van Rijsselberghe (windsurfen), Epke Zonderland (turnen hoog rek) en het dames hockeyteam. Alle Nederlandse olympiërs zijn gisteren in Den Bosch gehuldigd waar een grote menigte onze helden in het zonnetje zetten. De komende week vindt in Londen aansluitend de Para-Olympics plaats en over 4 jaar zullen de Olympische spelen zich afspelen in Rio de Janeiro. Wij hopen er dan ook weer bij te kunnen zijn want de Olympische Spelen zijn toch iets heel bijzonders.

Van onze verslaggevers ter plekke; Bert Vreeswijk  en Remon van Goolen