De finish
Kosice Peace Marathon, oktober 2012
Klimmen in het Taurus gebergte
05-11-2012

Fantastische ervaring in Kosice, tussen mannen in dure pakken en vrouwen op hoge hakken

Begin oktober nam Remon deel aan de oudste marathon van Europa. In Slowakije ligt Kosice en sinds 1924 worden daar jaarlijks ruim 42 kilometers gelopen.

“De Kosice Peace-marathon is niet de oudste van de wereld, want dat is de marathon van Boston”, begint Remon zijn verhaal. “Het parcours is redelijk tot vlak en gezien mijn tijd van 3.45 uur ook geen bijzondere wedstrijd. Maar de entourage erom heen was dat wel. Mede dankzij Wim Verhoorn. Samen met de Twins uit Volendam werden we onthaald als grote lopers, als echte vedettes. Dat begon zaterdagavond. Op het gemeentehuis stonden wij tussen de ingevlogen Kenianen, die het parcoursrecord moesten verbeteren, en lokale bestuurders. Na de nodige toespraken en persmomenten gingen we over een heuse rode loper naar het monument midden in de stad. Duizenden mensen achter dranghekken. Een hele belevenis. Het leek de opening van de Olympische Spelen wel, op zich wel logisch want de marathon schijnt het absolute sporthoogtepunt van het jaar te zijn. Echt blij was ik er niet mee, want zo’n goede marathonloper ben ik nu ook weer niet. Mijn haardracht viel wel op, dat dan weer wel.”

Bekomen van alle aandacht, was het de volgende dag lopen. “Onder perfecte omstandigheden, het was een beetje miezerig en rond de dertien graden, heb ik samen met Miranda de marathon gelopen. Karina is begin dit jaar aan haar heup geopereerd en heeft op eigen tempo gelopen. Als VIP’s mochten we vooraan starten en op zich was dat wel lekker. Het was namelijk door de vele disciplines erg onoverzichtelijk. Marathonlopers, halvemarathonners, estafettelopers, skeelers en rolstoelers stonden allemaal op hetzelfde tijdstip klaar om te starten. Eenmaal op weg ging het beter, alleen bij het ingaan van de tweede lus was er enige verwarring welke weg je nu precies moest in lopen. Maar het is goed gekomen. Het publiek was enthousiast en dan loop je toch een stuk makkelijker.”

Na de marathon was er voor onze Hollandse gasten een gala-avond. “En daar liep ik, tussen mannen in dure pakken en vrouwen op hoge hakken, in een kale spijkerbroek en een T-shirtje. Je ziet iedereen naar je kijken. Maar toen ik door Willem eenmaal werd voorgesteld als de avonturier, die op alle continenten een marathon heeft gelopen was het ijs gebroken. Ik heb enkele boeken uitgereikt, ook aan de aardige burgemeester.”

Remon en zijn vrienden verbleven maandag en dinsdag nog in de een na grootste stad van Slowakije. “Met een berggids hebben we nog een mooie wandeling gemaakt in het Taurus gebergte. Eigenlijk van het hele weekend, het enige moment dat we in contact kwamen met de locale bevolking. Toch wel een van mijn drijfveren om te reizen, maar je kunt niet alles hebben in het leven. Zeker niet als je als VIP wordt behandeld, haha.”